Ομαδική Θεραπεία

Από τότε που υπάρχουμε, οι άνθρωποι ζούμε, εξελισσόμαστε και ευδοκιμούμε μοιραζόμενοι τις ιστορίες μας με τους άλλους. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε επιβιώσει τόσους αιώνες. Από τους πρωτόγονους ανθρώπους που μαζεύονταν σε κύκλο γύρω από τη φωτιά για να ζεσταθούν μέχρι τους σύγχρονους ανθρώπους που μαζεύονται σε κύκλο για να μοιραστούν αυτά που τους απασχολούν, οι άνθρωποι πάντα χρειάζονταν τους άλλους ανθρώπους σαν οξυγόνο, και οι ομάδες ήταν πάντα το φυσικό μας περιβάλλον.

Ομαδική Θεραπεία

Δεν είναι λοιπόν παράξενο που πάμε πιο γρήγορα και πιο μακριά όταν πάμε μαζί. Ενώ ο κάθε άνθρωπος ατομικά αναμφισβήτητα έχει πολλές δυνάμεις, μια ομάδα αθροιστικά έχει πάντα περισσότερες, και το υλικό που συγκεντρώνεται όταν άνθρωποι εστιάζουν σε κάτι κοινό είναι πολύ πιο πλούσιο από αυτό που θα μπορούσε κάποιος μόνος του να συγκεντρώσει.

Η πεποίθηση ότι η αντίληψη κάποιου για την πραγματικότητα είναι η μόνη πραγματικότητα είναι η πιο επικίνδυνη από όλες τις αυταπάτες.
PAUL WATZLAWICK
Ομαδική Θεραπεία

Μέσα από την Ομαδική Θεραπεία οι άνθρωποι (ξανα)μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να μοιράζονται, να ακούνε, να διεκδικούν, ενώ το πιο πολύτιμο αγαθό που παίρνουν είναι η μαγική ανακάλυψη πως και άλλοι άνθρωποι σκέφτονται ή συμπεριφέρονται όπως αυτοί. Οι ομάδες μπορεί να είναι:

 

  • κλειστές (με συγκεκριμένα μέλη) ή ανοιχτές
  • προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας
  • ψυχοεκπαίδευσης
  • εκμάθησης δεξιοτήτων (ομάδες επαγγελματιών υγείας, ομάδες εκπαιδευτικών)
  • παιδιών, εφήβων, ζευγαριών, οικογενειών
  • μέλη περιθωριοποιημένων ομάδων / κοινοτήτων (ΛΟΑΤΚΙ+, πρόσφυγες, μετανάστες, άτομα με αναπηρία, έγχρωμος πληθυσμός)
  • ειδικών θεμάτων (ομάδες διαχείρισης βάρους, ομάδες διαχείρισης εξαρτήσεων, ομάδες φροντιστών και συγγενών ατόμων που νοσούν)
Ομαδική Θεραπεία

Για την ένταξη ενός μέλους σε ομάδα, συνήθως προηγείται μια ατομική συνεδρία ώστε να διερευνηθούν οι στόχοι και οι ανάγκες που έχει. Η Ομαδική Θεραπεία μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου μια θεραπεία, ενώ μπορεί να εξελιχθεί σε Ατομική Θεραπεία, Θεραπεία Εφήβων, Θεραπεία Ζεύγους, Οικογενειακή Θεραπεία ή Εκπαίδευση Γονέων.

Οι συνεδρίες έχουν διάρκεια 90-120 λεπτά, μπορεί να είναι εβδομαδιαίες ή δεκαπενθήμερες, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων, ενώ έχουν βιωματικό χαρακτήρα, καθώς αξιοποιούνται μέσα όπως οι μικρές ομάδες, η θεραπευτική γραφή, η ζωγραφική, το μοίρασμα συναισθημάτων και το παιχνίδι ρόλων).

Αν θέλετε να πάτε γρήγορα, πηγαίνετε μόνοι. Αν θέλετε να πάτε μακριά, πηγαίνετε μαζί.
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ