Οικογενειακή Θεραπεία

Η οικογένεια ενός ανθρώπου είναι η πρώτη ομάδα στη οποία εντάσσεται και μεγαλώνει, άρα και αυτή που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση. Το πιο συχνό αίτημα μιας οικογένειας που θέλει να βοηθηθεί από έναν / μία ειδικό ψυχικής υγείας είναι το «πρόβλημα» ενός παιδιού. Αυτό που συχνά όμως δε γνωρίζει η οικογένεια είναι πως το παιδί που φέρει αυτό το «πρόβλημα» αποτελεί ένα φάρο, ο οποίος μαρτυρά πως η οικογένεια αυτή προσπαθεί να ξεπεράσει ένα σκόπελο, μια μικρή ή μεγάλη κρίση. Δεν είναι τίποτε άλλο, στην ουσία, από μια αφορμή για αλλαγή και εξέλιξη όλης της οικογένειας.

Οικογενειακή Θεραπεία

Αρκετά συχνά, οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με το αν θα έπρεπε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όπως μεγάλωσαν οι ίδιοι / ίδιες ή αν θα έπρεπε μα υιοθετήσουν νέους τρόπους ανατροφής. Η Οικογενειακή Θεραπεία είναι μια θαυμάσια ευκαιρία καθρεφτίσματος παλιών και νέων μοτίβων οικογενειακής δομής, ώστε τα μέλη της οικογένειας να μάθουν πώς θα ήθελαν να ζουν.

Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν.
MAYA ANGELOU
Οικογενειακή Θεραπεία

Ακόμη μια συνήθης συνθήκη στην οποία μια οικογένεια ίσως χρειαστεί καθοδήγηση είναι ένα μεταβατικό στάδιο, δηλαδή μια αλλαγή που φαίνεται να δοκιμάζει τις αντοχές της οικογένειας. Τέτοια μεταβατικά στάδια μπορεί να είναι:

 

  • η εγκυμοσύνη, η υιοθεσία ή η αναδοχή
  • η μετακόμιση
  • η μετανάστευση
  • η συνεχής μετακίνηση λόγω εργασίας
  • ένα πρόβλημα υγείας
  • η αφομοίωση μιας απώλειας
  • η αλλαγή σχολικού πλαισίου
  • ο χωρισμός των γονιών
  • η αναγκαστική παραμονή του ενός γονιού στο εξωτερικό για εργασία
  • η συμβίωση των μελών μιας μικτής οικογένειας
Οικογενειακή Θεραπεία

Κάτι ακόμη που απασχολεί πολλές οικογένειες είναι το πώς να αφήσουν τα παιδιά τους να πετάξουν, δηλαδή να κάνουν τα πρώτα τους βήματα προς την ενηλικίωση. Κάτι τέτοιο αποτελεί μια πολύ δημιουργική και σημαντική στιγμή για όλη την οικογένεια, καθώς ανακαλύπτει νέους τρόπους συνύπαρξης των μελών της.

Οικογενειακή Θεραπεία

Στη Θεραπεία Οικογένειας λόγο έχουν όλα τα μέλη, καθώς απαρτίζουν το σύνολο. Στόχος είναι να βοηθηθεί η οικογένεια ώστε να μάθει να επικοινωνεί και να λειτουργεί καλύτερα μέσα από καινούργιες συζητήσεις και νέους τρόπους συνύπαρξης. Ενδέχεται, ανάλογα με τις ανάγκες, η Θεραπεία Οικογένειας να εναλλάσσεται με τη Θεραπεία Ζεύγους και τη Θεραπεία Παιδιών & Εφήβων ή ακόμη και με συνεδρίες Εκπαίδευσης Γονέων.

Το θεραπευτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από σεβασμό στην κουλτούρα και τη μοναδικότητα της κάθε οικογένειας, και εξυπηρετούνται τόσο παραδοσιακές μορφές οικογένειας όσο και νέες (ομόφυλες, μονογονικές, μικτές, ανάδοχες). Οι συνεδρίες διαρκούν 60-70 λεπτά και μπορεί να είναι εβδομαδιαίες ή δεκαπενθήμερες.

Δώστε σ' αυτούς που αγαπάτε φτερά να πετάνε, ρίζες να επιστρέφουν και λόγους να παραμένουν.
DALAI LAMA