Θεραπεία Ζεύγους

Τα περισσότερα ζευγάρια ζητούν τη βοήθεια ενός / μιας ειδικού συνήθως όταν η σχέση τους κινδυνεύει να χαθεί, και αυτό συχνά πηγάζει από το ότι αρχίζουν οι διαφορές τους να μοιάζουν περισσότερες από τις ομοιότητές τους. Θα λέγαμε πως αυτό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, καθώς στην αρχή μιας σχέσης τα πάντα μοιάζουν τέλεια. Στη συνέχεια όμως αρχίζουμε και βλέπουμε τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας όπως πραγματικά είναι. Κι αυτό συχνά μας τρομάζει, καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποια μοτίβα συμπεριφοράς, με τα οποία πολλές φορές παλεύουμε για χρόνια ολόκληρα. Αυτή όμως η πάλη είναι μια προστασία, ένας μηχανισμός άμυνας της ίδιας της σχέσης, η οποία έτσι πασχίζει να κρατηθεί ζωντανή.

Θεραπεία Ζεύγους

Η Θεραπεία Ζεύγους μπορεί να βοηθήσει τους / τις συντρόφους που έχουν παγιδευτεί σε επαναλαμβανόμενους κύκλους να απελευθερωθούν και να μάθουν νέους τρόπους να επικοινωνούν, ώστε να ζήσουν καλύτερα. Είναι μια μαγική διαδικασία κατά την οποία οι σύντροφοι αισθάνονται ότι «ξανασυστήνονται», καθώς ενώνονται για να αντιμετωπίσουν μαζί αυτό που τους χωρίζει. Συχνά θέματα προς διερεύνηση είναι:

 

  • δυσκολία επικοινωνίας
  • συναισθηματική αποξένωση των συντρόφων
  • δυσκολίες σεξουαλικής φύσης
  • το δίλημμα της απόκτησης παιδιών
  • εθισμοί και εξαρτήσεις
  • απιστία και τραύματα δεσμού
  • ψυχικό τραύμα και μετατραυματικό στρες
  • επιθετικότητα και βία
Φίλα με και θα δεις πόσο σημαντική είμαι.
SYLVIA PLATH
Θεραπεία Ζεύγους

Δεν είναι όμως απαραίτητο ένα ζευγάρι να έχει φτάσει σε ένα πολύ δύσκολο σημείο για να αναζητήσει βοήθεια. Συχνά η Θεραπεία Ζεύγους έχει προληπτικό χαρακτήρα, καθώς βοηθάει τους / τις συντρόφους να ανθίσουν και να μάθουν καλύτερα ο ένας τον άλλο / η μία την άλλη. Αρκετά συχνά αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας μετάβασης (π.χ. εγκυμοσύνη, συγκατοίκηση, αλλαγή εργασιακού πλαισίου, γάμος, υιοθεσία), και σκοπός είναι να βοηθηθούν οι σύντροφοι να βρουν μαζί τα πατήματά τους.

Θεραπεία Ζεύγους

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν είναι αυτοσκοπός της Θεραπείας Ζεύγους να κρατήσει το ζευγάρι μαζί, ούτε μπορεί αυτή η διαδικασία να κάνει έναν / μία σύντροφο να «θέλει» να μείνει στη σχέση. Η Θεραπεία Ζεύγους, όπως και όλες οι μορφές ψυχοθεραπείας, λειτουργούν με βάση το αίτημα των ενδιαφερόμενων, είτε αυτό είναι να κρατήσουν τη σχέση τους είτε να βρουν έναν λειτουργικό τρόπο για να χωρίσουν.

Το θεραπευτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από σεβασμό για την αφήγηση και το πλαίσιο κουλτούρας του κάθε ζευγαριού, και είναι ευπρόσδεκτα τόσο τα ετερόφυλα όσο και τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι συνεδρίες γίνονται και με τους δύο συντρόφους, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες συνεδρίες που γίνονται με τους συντρόφους χωριστά. Η διάρκεια των συνεδριών είναι συνήθως 60-70 λεπτά, με εβδομαδιαίο (ή σε κάποιες περιπτώσεις δεκαπενθήμερο) χαρακτήρα.

Συναντιόμαστε με βάση τις ομοιότητές μας· αναπτυσσόμαστε με βάση τις διαφορές μας.
VIRGINIA SATIR